Sveriges högsta berg

När man pratar om höga berg så kanske Sverige inte är det första man tänker på. Därför tänkte vi prata om Kebnekaise som är Sveriges högsta berg!

Sveriges högsta punkt

På 1800-talet så trodde man först att Sulitelma var den högsta punkten i Sverige, berget uppmättes till 1880 meter. Nästan 10 år senare så besteg Gustaf Willhelm Bucht ett berg vid namn Sarektjåkkå och mätte höjden till 2130 meter, vilket senare visade sig vara 2089 meter. Efter detta så blev man intresserad av Kebnekaise som blev uppskattat till 2135 meter, men osäkerheten var alldeles för hög för att kunna fastställa den egentliga höjden. Det skulle dröja fram till 1902 då Per Rosén och hans son Karl D.P. Rosén lyckades fastställa att Kebnekaise faktiskt var den högsta punkten. Idag är den officiella höjden 2096,8 meter.

De första gångerna Kebnekaise bestegs

Den första gången som Kebnekaise bestegs var 1883 av tre personer. En fransman vid namn Charles Rabot, en norrman vid namn Hans Monsen och svensken Pehr Abrahamsson. Uppdraget blev försenat några dagar på grund av att man var tvungen att vänta på bättre väder. På en eftermiddag den 22 augusti 1883 så begav det sig, och man lyckades även komma tillbaka helskinnade.

1889 så var det dags för den andra bestigningen, denna gång av en modig pojke på 17 år vid namn Alfred Björling som valde att gå ensam. Eftersom att man inte hade samma möjligheter att sprida information då som nu så trodde Alfred faktiskt att han var den första att bestiga berget.

Att bestiga Kebnekaise idag

Idag bestigs Kebnekaise av tusentals människor varje år. För den äventyrslystne så finns det turer till toppen att boka, så länge man har framförhållning. Dessa turer har blivit väldigt populära och blir snabbt fullbokade. Det går även att vandra på egen hand, det finns olika leder att välja på och det finns skyltar efter vägen. Trots att det är lättare idag så bör man alltid ta det försiktigt. Dessutom så bör man tänka på sitt val av kläder när man ger sig iväg, vädret kan slå om väldigt snabbt. Då gäller det att ha kläder som klarar av både regn och snö!

Hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise då? Det beror på vilken led man tar och hur snabb man är. Den västra leden är ungefär 9 kilometer enkel väl och kräver inga klättringar och beräknas ta mellan 10 till 14 timmar att vandra fram och tillbaka. Den östra leden är kortare, ungefär 7 kilometer enkel väg, den beräknas ta 8 till 10 timmar fram och tillbaka. Dock så involverar den östra leden en del klättring, vilket kanske inte lämpar sig för alla. Har man ingen tidigare erfarenhet av att klättra så finns det guidade turer som kan hjälpa dig!